Підтримання балансу шахтних вод поствугільних регіонів за рахунок фотоелектричної генерації - Vasylets, Sviatoslav; Василець, Катерина; Ільчук, Володимир (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2023)
Запропоновано метод оцінювання оптимальної встановленої потужності фотоелектричної станції для живлення головного водовідливу закритої шахти. В якості критерія оптимізації обрано наближення до нуля річного сальдо по оплаті за електроенергію. Такий підхід суттєво знизить навантаження на бюджет громади. Реалізації електростанції оптимальної конфігурації забезпечить підтримання балансу шахтних вод поствугільних регіонів та знизить імовірність підтоплень, провалів ґрунту, заболочення земель. A method for estimating the optimal rated power of a photovoltaic plant for powering the main drainage of a closed mine is proposed. As an optimization criterion, the approach to zero of the annual balance of payment for electricity was chosen. This approach will significantly reduce the burden on the community budget. The implementation of the optimal configuration of the power plant will ensure the maintenance of the balance of mine waters in post-coal regions and reduce the likelihood of flooding, soil subsidence, and waterlogging of land.