Математична модель очищення забруденного розчину і пом’якшення води з врахуванням експериментальних даних на границі фільтра - Білущак, Юрій; Чернуха, Ольга; Чучвара, Анастасія (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
Побудовано математичну модель, яка описує процеси перенесення забруднюючих речовин водним поровим розчином через засипний фільтр, що супроводжуються хімічною реакцією пом’якшення води. При цьому відомі експериментальні дані щодо концентрації домішкової речовини на нижній границі тіла. Для кожної з компонент системи отримано рівняння масоперенесення, на основі яких сформульовано крайову задачу конвективної дифузії, що супроводжується хімічною реакцією. Запропоновано модельний опис хімічної реакції пом’якшення води на прикладі взаємодії двох речовин із різними стехіометричними коефіцієнтами. A mathematical model is constructed that describes the processes of pollutant transfer by an aqueous pore solution through a backfill filter, accompanied by a chemical reaction of water softening. At the same time, experimental data on the concentration of an impurity at the lower boundary of the body are known. For each of the system components, the mass transfer equations are obtained, on the basis of which the boundary value problem of convective diffusion accompanied by a chemical reaction is formulated. A model description of the chemical reaction of water softening is proposed on the example of the interaction of two substances with different stoichiometric coefficients.