Ідентифікація домішкових компонент у процесі магнітного фільтрування рідких середовищ - Полюхович, Сергій; Сафоник, Андрій; Грицюк, Володимир (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
У роботі запропоновано математичну модель процесу магнітного осадження домішок у пористих фільтрувальних насадках, яка враховує зворотний вплив характеристик процесу (концентрації осаду) на параметри фільтрації. Розроблено алгоритм розв’язку нелінійної оберненої задачі для визначення масообмінного коефіцієнта, що дозволяє суттєво наблизити числові результати до експериментальних даних. Модель дає змогу точніше прогнозувати ефективність очищення рідких середовищ у водно-дисперсних системах.