Спосіб регулювання притоку рідини до напірного трубопроводу-збирача за наявності транзитної витрати - Чернюк, Володимир; Іванів, Василь; Бігун, Ірина; Фасуляк, Вадим; Литвин, Віталій (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
Виявлено, що за наявності транзитного потоку на вході у напірний трубопровід-збирач (ТЗ), останній на початковому своєму відрізку роздає, а не збирає рідину. Винайдено спосіб регулювання притоку рідини в ТЗ, за яким роздача рідини трансформується у її притік в ТЗ. Кінетичну енергію транзитного потоку, котрий входить у ТЗ, запропоновано використовувати для звуження та прискорення потоку рідини у створах вхідних насадок. Рекомендовано застосовувати локальні еластичні звужувальні вставки. Витік рідини з ТЗ припиняється та змінюється на її всмоктування в ТЗ. Це відбувається на кожній вхідній насадці, у створі котрої встановлено еластичну звужувальну вставку.