Математична оцінка оптимальних конструктивних параметрів дренажних систем подвійної дії для різних ґрунтових умов Укрaїни - Богаєнко, Всеволод; Ромащенко, Михайло; Коломієць, Сергій; Сардак, Анастасія (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
У роботі розглядається задача математичного моделювання водорегулювання на дренажних системах подвійної дії з метою визначення конструктивних параметрів таких систем. Для проведення обчислювальних експериментів використовуються засоби, що базуються на рівнянні Річардса. Для отриманих в результаті лабораторного визначення даних щодо гідрофізичних властивостей ґрунтів, що дренуються, розв’язується задача визначення таких конструктивних параметрів системи дренажу – глибини закладання дрен та відстані між ними – за яких система забезпечує дренування поверхневого шару ґрунту та мінімізує необхідність застосування зрошення протягом сезону вегетації.