Статистичне моделювання та встановлення двосторнніх критичних областей для розв’язків параболічних задач за експериментальних даних на границі тіла - Bilushchak, Yurii; Чернуха, Ольга; Білущак, Галина (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
Проведено статистичне моделювання процесів переносу в шарі з неповними даними на границі тіла. Крайова задача сформульована для випадку ненульової початкової умови, наявності сталого джерела на одній границі тіла (класична гранична умова) та вибірки експериментальних даних для шуканої функції на іншій границі (статистична гранична умова). Як гранична умова використовується модель лінійної регресії, отримана з експериментальних даних методом найменших квадратів. Записано матрицю регресорів, отримано інформаційну матрицю та матрицю помилок. На цій основі одержано формули та проаналізовано двосторонню критичну область на основі критерію Фішера. Проаналізовано вплив рівня надійності на ширину двосторонньої критичної області, побудованої для регресії та розв'язку задачі.