Хмарні технології та мобільні додатки в інтелектуальному управлінні рибними господарствами - Дацишин, Сергій; Мічута, Ольга (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
У статті розглянуто застосування хмарних технологій та мобільних додатків для цифрової трансформації аквакультури. Запропоновано концепцію експертної системи управління рибними господарствами, реалізованої у форматі SaaS-платформи з інтеграцією мобільного застосунку для фермерів. Основними функціональними можливостями системи є автоматичний збір даних з IoT-пристроїв, аналіз параметрів водного середовища, прогнозування врожайності та норм годівлі на основі алгоритмів машинного навчання, а також формування рекомендацій і попереджень у режимі реального часу. Очікується, що впровадження такого рішення сприятиме оптимізації витрат, підвищенню продуктивності та біобезпеки, а також інтеграції українських рибних господарств до міжнародних практик Smart Aquaculture. The article examines the application of cloud technologies and mobile applications for the digital transformation of aquaculture. A concept for an expert system for fishery management is proposed, implemented as a SaaS-platform with the integration of a mobile application for farmers. The main functionalities of the system include automatic data collection from IoT devices, analysis of water environment parameters, forecasting yields and feeding rates based on machine learning algorithms, and the generation of real-time recommendations and warnings. The implementation of such a solution is expected to contribute to cost optimization, increased productivity and biosecurity, as well as the integration of Ukrainian fisheries into international Smart Aquaculture practices.