Оцінювання значень параметрів моделі конденсаторного збуджувача асинхронного генератора - Vasylets, Sviatoslav; Vasylets, Kateryna; Ilchuk, Volodymyr (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
Запропоновано принцип побудови конденсаторного збуджувача для асинхронного генератора. Збільшення ступенів регулювання ємнісного струму досягається змінною топологією збуджувача. Шляхом регресійного аналізу оцінено значення параметрів математичної моделі збуджувача, яка враховує дію трьох факторів (кількість груп конденсаторів, кількість конденсаторів в кожній групі, крок зміни ємностей суміжних конденсаторів) та їх взаємодії. Встановлено несуттєвість впливу кроку зміни ємностей конденсаторів на параметри регулювання. Застосування збуджувача зі змінною топологією підвищить ефективність керування рівнем збудження автономного асинхронного генератора при зміні частоти обертання турбіни або потужності електричного навантаження