Індикатори першого порядку для визначення потужності гармонік детермінованих складових вібраційних сигналів / First-order indicators for determining the power of harmonics of deterministic components in vibration signals - Юзефович, Роман; Хміль, Роман; Яворський, Ігор; Сбродов, Євген; Личак, Олег (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
Запропоновано модель вібраційного сигналу як періодично нестаціонарного випадкового процесу. Для виявлення прихованих періодичностей першого та другого порядку у вібраційному сигналі використано метод найменших квадратів (МНК). Запропоновано оцінку показника нестаціонарності, що базується на оцінках потужності гармонік функції математичного сподівання, що є визначальним для виявлення відмов та моніторингу обертових механізмів. A model of a vibration signal is proposed as a periodically non-stationary random process. To detect hidden first- and second-order periodicities in the vibration signal, the least squares method (LSM) is used. An estimate of a non-stationarity index is proposed, based on the power estimates of the harmonics of the mean function, which is crucial for detecting faults and monitoring rotating mechanisms.