Метод прогнозування на основі усереднення поліноміальної екстраполяційної послідовності - Turbal, Yuriy; Турбал, Маріана; Кубай, Олександр; Смірнов, Денис; Мельничук, Максим (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
У статті пропонується алгоритм, який значно розширить сферу застосування поліноміальних прогнозів. Цей алгоритм базується на процедурі побудови послідовності всіх поліноміальних прогнозів на основі відомих даних та аналізу цих прогнозів. Потім уточнений прогноз будується як середнє арифметичне певної кількості перших елементів послідовності. У статті досліджуються похибки екстраполяції та запропоновано алгоритм знаходження оптимальної кількості елементів послідовності поліноміальних прогнозів, для яких будується усереднення. Числові результати, представлені в статті, демонструють ефективність методики прогнозування на основі усереднення поліноміальних прогнозів. Зокрема, для тестових прикладів відносна похибка становила близько 2%.