Порівняльний аналіз програмного забезпечення для моделювання деформацій ґрунту - Zhylchuk, Vladyslav; Жуковська, Наталія (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
У статті проведено детальний порівняльний аналіз сучасних програмних комплексів для чисельного моделювання напружено-деформованого стану ґрунтів, зокрема PLAXIS 2D/3D, GeoStudio (SIGMA/W), FLAC3D та MIDAS GTS NX. Розглянуто їхні ключові технічні та функціональні характеристики, включно з методами чисельного моделювання, точністю розрахунків, підтримкою 3D-моделювання, інтеграцією гідрогеологічних процесів, складністю навчання, зручністю інтерфейсу, масштабованістю моделей та економічними аспектами, такими як вартість ліцензії та ресурсні вимоги. Проведено систематизацію інформації щодо можливостей моделюванні деформацій кожного програмного комплексу. Матеріали статті демонструють, як порівняння основних характеристик програмних систем дозволяє інженерам, науковцям і освітнім установам обирати оптимальні інструменти для геотехнічного моделювання та планування інфраструктурних об’єктів. Публікація підкреслює значення системного підходу до оцінки функціональних можливостей програмного забезпечення та забезпечення більш ефективного використання цифрових технологій у геотехнічних дослідженнях, проєктуванні та наукових розробках.