StEPConFi: доступний метод отримання плюрипотентності - Чергикало, Денис (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
Багато електроманітних терапій вже впроваджені в клінічну практику та одобрені FDA. Найбільш дослідженим із таких є використання імпульсних електромагнітних полів(PEMFs) для лікування переломів кісток які самостійно не загоюються. Однак опис механізмів, що лежать в основі впливів електромагнітних полів на людину, усе ще вивчається через свою складність. Пролити світло на це мають дослідження впливу електромагнітних полів на різні популяції клітин. Існуючі дослідження в області таких впливів уже створюють інтригуючі методи, у яких електромагнітні поля використовуються для посилення різних тенденцій у клітинних популяціях. Це створює несподівані методи, такі як отримання плюрипотентних клітин, інфікуючи їх лише одним фактором Яманака — Oct4. Можливість перепрограмування одним фактором інтригує тим, що процес має суттєво спроститися і стати набагато доступнішим. Також зменшується гетерогенність усередині популяції і немає необхідності використовувати фактор c-MYC, що, в свою чергу, має зменшити онкогенні ризики.