Удосконалення розрахунку параметрів дренажу з урахуванням глибокого розпушення ґрунту - Volk, Pavlo; Ромащенко, Євген; Онопко, Олександр; Рокочинський, Анатолій (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
Анотація — визначено технологічні та конструктивні параметри спільної роботи дренажу з різними технологіями глибокого розпушення, за якими удосконалено методи їх розрахунку шляхом поєднання гідромеханічного й водобалансового методів: відповідно удосконалено розрахункову двошарову схему та визначено середньозважені за профілем та площею розповсюдження значення показників водно-фізичних властивостей (коефіцієнти фільтрації й водовіддачі тощо), глибини залягання водоупору на осушуваному масиві, а також гідрологічні характеристики впливу на умови роботи дренажу, що дасть змогу, на відміну від наявних, підвищити точність й обґрунтованість відповідних проектних рішень на 20...30%.