Математична модель нелінійної неізометричної фільтрації з умовами спряження - Остапчук, Оксана; Мічута, Ольга; Мартинюк, Петро; Мельничук, Олег (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
Запропоновано вдосконалити математичну модель процесу пружної фільтрації в пористому середовищі із тонким слабопроникним включенням. Вдосконалення полягають в урахуванні впливу неізотермічності процесу фільтрації на утримуючий градієнт напорів. Утримуючий градієнт напорів, як один із параметрів нелінійного закону Дарсі в слабопроникних пористих середовищах, є залежним від температури. Сформовано відповідну крайову задачу. Її числовий розв’язок знайдено методом скінченних елементів. Особлива увага приділена програмній реалізації числового розв’язання нелінійної крайової задачі в неоднорідному середовищі.