Чисельне моделювання гідравлічних параметрів нижнього б’єфу гідроелектростанції - Чернобиль, Олег; Попруга, Павло; Поплавський, Дмитро (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
У роботі розглянуто необхідність проведення гідравлічних розрахунків нижнього б’єфу гідроелектростанцій. Показано, що проведення чисельного моделювання, яке базується на інтегруванні рівнянь Нав’є-Стокса для нестисливих потоків напівявним ітераційним методом, є найбільш раціональним для розрахунку гідравлічних параметрів потоку в нижньому б’єфі гідровузлів. Проведено чисельне моделювання гідравлічного режиму роботи нижнього б’єфу при паралельній роботі ДніпроГЕС-1 та ДніпроГЕС-2, наведено аналіз отриманих результатів.