Принципи фізичного моделювання циркуляційних систем технічного водопостачання - Омельчак, Юрій; Попадюк, Ігор (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
Проблема забезпечення надійної роботи систем циркуляційного водопостачання (СЦВ) вимагає детального дослідження як стаціонарних, так і нестаціонарних (перехідних) режимів. У статті проведено аналіз кінетики гідродинамічних явищ у напірних трубопроводах СЦВ закритого типу, що характеризуються великими діаметрами труб і переважанням втрат напору на місцевих опорах над втратами на тертя по довжині. Показано, що в таких системах переважаюче значення має сила тяжіння