Правові та регуляторні бар’єри інвестування у модернізацію іригаційної інфраструктури України - Мельничук, Інна (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
Тези доповіді присвячені розгляду правових та регуляторних перешкод, що обмежують інвестиційну активність у сфері модернізації іригаційної інфраструктури України. Наголошено, що в умовах зміни клімату й підвищення ризиків посухи роль зрошення стає вирішальною для забезпечення сталого виробництва сільськогосподарських культур, особливо у південних та центральних регіонах. На основі аналізу нормативно-правових актів, аналітичних звітів Світового банку , BRDO та фахових досліджень ідентифіковано основні бар’єри: невизначеність прав власності на меліоративні системи, обмеження у бюджетному фінансуванні, недосконалість тарифоутворення, дублювання управлінських функцій між органами влади, податкові та процедурні перепони, а також ризики, зумовлені військовим конфліктом. Запропоновано напрями удосконалення правового регулювання для створення сприятливого середовища інвестицій у відновлення та розвиток зрошувальних систем. що обмежують інвестиційну активність у сфері модернізації іригаційної інфраструктури України.