Басейнові рибоходи як ключові елементи екологічного покращення водотоків - Мельничук, Інна; Корнійчук, Володимир (Моделювання, керування та інформаційні технології, 2025)
Тези доповіді присвячені ролі басейнових рибоходів як важливих елементів екологічного покращення водотоків та відновлення міграційних шляхів риб і водної фауни. Наведено принцип дії басейнових рибоходів, їхню конструкцію, основні гідравлічні параметри та вимоги до проєктування. Описано різновиди технічних рибоходів — традиційні, ромбові та опуклі — із прикладами їх реалізації. Висвітлено переваги та недоліки таких споруд.