Тенденції розвитку гідроакумулюючої енергетики у світі - Стельмах, Назарій; Хлапук, Микола; Філіпович, Юрій (Моделювання, керування та інформаційні технології, 2023)
У статті розглядається розвиток гідроакумулюючої енергетики (ГАЕС) на основі зарубіжного досвіду, обговорюються її переваги для енергосистем та стабільності постачання електроенергії. Висвітлюється необхідність її розміщення біля центрів енергоспоживання та джерел електроенергії. Також акцентується роль ГАЕС у підвищенні надійності мереж та наслідків аварій. Розглядається зростаючий інтерес до ГАЕС у контексті екологічної енергетики та інвестиційних можливостей. Приводяться приклади проектів у Європі та США та обговорюється перспектива розвитку ГАЕС в Україні. The article discusses the development of pumped storage hydropower (PSH) based on international experience, highlighting its advantages for energy systems and the stability of electricity supply. It emphasizes the need for locating PSH facilities near energy consumption centers and sources of electricity. The role of PSH in enhancing the reliability of grids and the consequences of accidents are also highlighted. The growing interest in PSH in the context of green energy and investment opportunities is addressed. Examples of projects in Europe and the USA are provided, and the prospects for PSH development in Ukraine are discussed.