Захист даних в автоматизованих системах управління земельними ресурсами органів місцевого самоврядування - Drozd, Vasyl; Мічута, Ольга (Моделювання, керування та інформаційні технології, 2025)
У статті розглядаються проблеми захисту даних в автоматизованих системах управління земельними ресурсами органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану в Україні. Акцент зроблено на необхідності інтеграції сучасних міжнародних стандартів кіберзахисту, зокрема NIST Cybersecurity Framework (CSF) 2.0, у практику місцевих рад для підвищення прозорості та безпеки кадастрових даних. Автор пропонує створення прототипу плагіна для QGIS, який реалізує принципи CSF: ідентифікація активів, захист, моніторинг, реагування та відновлення. Впровадження такого інструменту дозволить знизити ризики маніпуляцій із земельними ресурсами, забезпечити відповідність міжнародним стандартам управління ризиками та підвищити довіру громадян до цифрових сервісів органів влади The article addresses the challenges of data protection in automated land management systems of local self-government bodies under the conditions of martial law in Ukraine. Particular attention is given to the necessity of integrating modern international cybersecurity standards, notably the NIST Cybersecurity Framework (CSF) 2.0, into the practices of local councils to strengthen the transparency and security of cadastral data. The author advances the concept of developing a prototype QGIS plugin that operationalizes the CSF functions: asset identification, protection, monitoring, response, and recovery. The implementation of such a tool is expected to mitigate the risks of land resource manipulation, ensure compliance with international risk management standards, and foster greater public trust in the digital services provided by governmental authorities